Self
Coaching

Önismereti folyamat magánszemélyeknek

A legtöbben azt gondoljuk, hogy ismerjük magunkat.

Általában szűk keretek között határozzuk meg az identitásunkat: én vagyok az a barna, szőke, vörös, ősz hajú, kék, zöld, vagy barna szemű férfi, vagy nő, aki szereti a spagettit, és szeret táncolni, olvasni, és szereti az ilyen-olyan zenét. Aki jogász, vagy aki informatikus. Aki anya, aki apa, vagy aki testvér, talán nagyszülő. Attól függően, hogy a környezetünk épp milyen szerepet kíván tőlünk.
Többnyire van elképzelésünk a személyiségünkről is. Érzelmes vagyok, talán hirtelen haragú, vagy konfliktuskerülő. Magabiztos vagyok, esetleg félénk. Introvertált vagyok, vagy olyan, aki szereti megmutatni magát a világnak. Ilyen-olyan-amolyan vagyok. Sorolhatnánk a jellemzőket, amik alapvetően határozzák meg a személyiségünket, a pszichénket, és a viselkedésünk alapján mások rólunk alkotott véleményét.

Azonban a testünk, a pillanatnyi identitásunk és az egyértelmű személyiségjellemzőinken, azaz a könnyen megismerhető tulajdonságainkon túl a valódi lényünk ennél sokkal összetettebb, és sokkal több tudattalan folyamat határozza meg a gondolkodásunkat, a szemléletünket, a választásainkat, a reakcióinkat, és ezen keresztül végeredményben az életünket.

Az emberi létezést nézőpontom szerint (minimum) három összetevőre lehet bontani: testi, pszichés, és lelki tényezőkre. Ezek mintegy egymásbafonódva, koherens módon alkotják azt a létezőt, akit "énként" definiálunk. Sokunk csak a testi- és az alapvető személyiségjellemzőikkel azonosítjuk magunkat. Ez sok esetben szűk látásmódot eredményez.
Miért "baj" ez? Mert ez korlátozott, lényegében tudattalan "programok" szerinti életet eredményez. Bizony, sokszor láttam még azoknál is, akik azt gondolták magukról, hogy kifejezetten tudatos életet élnek, hogy hozott, tanult, vagy fixálódott lelki-pszichés programok szerint zajlik az életük.

A Self Coaching során a kliensnek lehetősége nyílik arra, hogy rálásson azokra a tudatos és tudattalan, személyiségéből fakadó viselkedésmintáira, reakcióira, döntéseire, amelyek valójában alakítják az életét. Lehetősége nyílik ezeket felismerni, ezeken változtatni, és ezáltal lehetősége nyílik akár az életének olyan eseményein is változtatni, amik addig tőle független eseményeknek tűntek.
A Self Coaching során a kliensnek lehetősége nyílik rálátni arra a nagyon izgalmas folyamatra is, amely során ő maga tudattalanul szemléli és formálja az általa megismert valóságot, és azt, hogy ez miképpen hat vissza a személyiségére. Lényegében rálátást kaphat arra, hogy a személyisége és az általa érzékelt valóság milyen kölcsönhatásban van, és hogy a személyisége és az élete miképpen alakítják egymást oda-vissza.
A felismeréssel lehetőség nyílik ezt a folyamatot - és ezáltal az életet - már nem tudattalanul, hanem tudatosan látni, értékelni, alakítani, és élni.

Ki vagyok én, és miért vagyok pont olyan, amilyen?
Ez az alapkérdés, amely mindenkit elindíthat azon az úton, amely az életének alakulására választ adhat, és ez az a kérdés, amely elvezethet a teljes élet megéléséhez, vagy talán még annál is tovább.
A Self Coaching során ezen az úton tudom elindítani a klienseimet, és tudom őket segíteni ezen az önismereti folyamaton, ameddig úgy érzik, hogy szükségük van erre.

A Self Coaching általában minimum 3 alkalom esetében lehet igazán eredményes. Egy alkalom 60-120 perc közötti időt foglal magába, és egy alkalom ára 15.000 Ft. Az egymást követő alkalmak között eltelt időt a beszélgetések során közösen határozzuk meg.
Arra azonban érdemes felkészülni, hogy az önismereti folyamat sok esetben ahhoz hasonlatos, mint amikor felülünk egy buszra, hogy menjünk vele két megállót, és végül azon vesszük észre magunkat, hogy egy földkörüli utazáson veszünk részt.